Op de Groei 2

2

De Raketfabriek

 

ϖϖϖϖϖ

Ik zal een jaar of tien geweest zijn als mijn aandacht zich richt op de stapels bestofte dozen met filmrolletjes, hoog in  een kast naast de schuifdeuren. Negatieven die het nooit tot een plek in een fotoalbum hebben gebracht. Het zijn er vele honderden, de eersten al uit de tijd dat mijn ouders elkaar leren kennen in ’s-Hertogenbosch. Tot aan mijn geboorte zijn er fleurige foto’s van hen beiden, daarnaast veel landschappen en stadsgezichten.

Rolletjes zonder afbeeldingen van personen neem ik in beslag. Zij zijn de onmisbare grondstof voor mijn V2-project. Uit de leegstaande hal van Eerste Hengelosche Stoom Katoenspinnerij, die ook de laatste zou blijken te zijn, heb ik zakken vol conisch gevormde kartonnen spoelen verzameld. Regelmatige strooptochten met de gebroertjes Roorda naar de afvalhopen op het fabrieksterrein van de Heemaf (Hengelo’sch Eerste Electrische Machine Fabriek), waar wij een kleine privé-ingang in het hoge hekwerk hebben geknipt, stellen mij in het bezit van een paar dozen ‘Interessante Spullen’. Voor beiden had ik nog geen bestemming gevonden. Een van mijn bezoeken aan de Hollandsche Signaal Apparaten Fabriek waar mijn vader vuurleidingapparatuur en doelzoekende raketkoppen verkocht aan de Marine en andere opkomende Nato-partners, waaronder Duitsland en Argentinië, geeft de inspiratie. Ondernemerschap is zoeken naar nieuwe combinaties. Out-of-the-Box.

Zo begin ik, achter onze schuur, buiten het zicht van mijn moeder, met de bouw van de Eerste Hengelosche Raketinstallatie Fabriek. Mijn vader heeft mij ooit de vernietigende kracht van een lucifer in combinatie met opgesloten celluloid getoond, dus ook in raketbrandstof is voorzien. De constructie is in een paar uur voltooid, en ik jaag met kloppend hart mijn eerste geweldadige en rookspugende spoelen het luchtruim in.

Het ontbreken van vuurleiding apparatuur blijkt een probleem. Buurvrouwen komen bij mijn moeder hun beklag doen.

Met behulp van de drie socialistische broertjes Roorda, vaste compagnons voor alle gewaagde en duistere zaken, wordt de installatie verplaatst naar een droge sloot achter de Heilig Hartkerk, wat ook niet zonder risico is want het is een in hout opgetrokken met asphaltpapier bedekt noodgebouw, achtergelaten door onze Engelse bevrijders. Met vier manschappen onder de wapens raakt de voorraad celluloid in de kast van mijn vader snel op. En de Maagd Maria die ik vaak moet aanroepen verhoort mijn gebeden. Ik zag onze parochiekerk niet in vlammen opgaan.

Ik kan vrij lang als massavernietiger van unieke familiedocumenten onopgemerkt mijn gang gaan. Maar de dag kwam waarop mijn vader vanaf een eetkamerstoel bij de kast zich omkeerde.

“Jezus, Jozef, Maria!” Dit was alarmfase Rood. “Waar zijn al mijn filmrolletjes gebleven?” “Mien!”

Mijn moeder heeft mijn wangedrag niet doorgemeld, en kan zich  medeplichtig voelen, al wist zij niet dat ik na het misbaar van de buren nog eens opnieuw honderdvoudig mijn slag had geslagen. Ik moest haar uit de wind zien te houden.

“Ik heb ze gebruikt” riep ik. In geschrei uitbarsten deed ik al lang niet meer. Ik wist dat ik er goed aan deed de waarheid te vertellen, en niets dan de waarheid.

Maar dan wel omgeven met een batterij van redelijke argumenten. “Ik had ze nodig voor mijn raketfabriek” wierp ik op. De nadere uitleg hielp niet echt.

“Jezus, Maria, Josef”, riep mijn vader “. Is dat kind van jou helemaal knettergek geworden?” Hij rommelde door de vrijwel lege sigarenkisten.

Ik probeerde het opnieuw. “Ik heb eerst gekeken wat erop stond. Ik heb alleen de rolletjes eruit gehaald waar geen mensen op stonden”.

“Goeie God, de mijnheer heeft alleen de rolletjes eruit gehaald waar geen mensen op stonden! Goeie Genade, hoe krijgt hij het voor elkaar! Wist jij dat?” Hij keek naar mijn moeder. Hij kon gemakkelijker stoom afblazen tegen zijn vrouw dan tegen zijn kinderen.

“Ik heb het tegen mama niet verteld”, wierp ik op. Dat was waar, maar ik bleek het nu voor haar alleen maar moeilijker te maken. Haar loyaliteit lag even niet bij mij, maar bij haar onthutste echtgenoot.

“Een buurvrouw belde aan toen hij bezig was” zei ze. “Er kwamen half verbrande raketten in haar tuin terecht”.

“Welke buurvrouw?”

“Die van hierachter”.

Even leek het alsof hij als vakman lichtelijk teleurgesteld werd over het geringe bereik van de raketten van zijn zoon.

“Je gebruikte die rolletjes toch niet” bracht ik in.

“Wie zegt dat?” zei mijn vader, “dat was voor later, als ik er de tijd voor zou krijgen”. Ik proefde dat het onweer begon over te trekken. Er ontstond misschien zoiets als een discussie op basis van argumenten.

“Jezus, Mina!” begon mijn vader weer.

Er kwam nog een laatste overweging bij mij op. “Jos en Jan stonden er niet op” zei ik. Het argument kwam uit de lucht vallen. Het was een absurd argument. We hadden vaker met zijn allen door onze oude foto-albums gebladerd. Er was niemand wat van dien aard opgevallen. Ik vroeg mij onmiddellijk bevreesd af of dit een verdrongen, wat ambivalente verhouding tot mijn oudere broers aan het daglicht zou brengen.

Maar het was zeker: Alle negatieven van mijn eerste jaren stonden ook als positief in de familiealbums. Maar Jos en Jan ontbraken in positief, en ook in negatief, in de eerste jaren van onze familiegeschiedenis. Had ik daar toch de hand in gehad? Het bewijs van hun bestaan met hels vuur het luchtruim ingeschoten?

Het ontging mij niet dat mijn ouders ook in bedachtzaamheid verzonken. Ik begon een inschatting te maken van de straf die mij zou kunnen worden opgelegd. Ze waren allebei niet erg goed in straffen, lieten het graag aan de ander over om een uitspraak te doen, en in de uitvoering ervan waren zij al helemaal niet gekwalificeerd.   In dit geval bleken zij al pragmatisch te zijn overgegaan op de vraag waar de resterende rolletjes nu veilig opgeborgen konden worden.

Dat werd het Geheime Kastje, waarvan alleen mijn moeder de sleutel bezat, een tabernakel in het hart van de rozenhouten Mechelse kast in de eetkamer, opslag van alles dat tot in eeuwigheid bewaard moest blijven, zoals de gouden tientjes met beeltenis van de jonge Wilhelmina, de eerste  voedselbonnen uit de oorlog, de enveloppe met goldilocks, de pijpekrullen die ik als vijfjarige met mij ronddroeg. En de aanwijzingen voor de toepassing van de methode Ogino-Knaus.

Uit mijn brute act van geschiedverderving ontsproot zo de kiem van een Verlichting. Maar het Mysterie van de Sigarendozen werd een snel vergeten raadsel, waarvan niemand om een oplossing vroeg: de eerste negatieven waarop een jongen in beeld kwam die ik herkende als mijn broer Jan dateerden van december 1943. En nog later, in het winterse voorjaar van 1944 verscheen zo ook mijn oudste broer Jos.

Tot mijn tiende zou ik het oprecht gezworen hebben, ‘erewoord, hand eraf’, dat ik de jongste was van drie broers, uit de generatie van vóór de oorlog. Dat was historisch juist, al deed het geen recht aan de geschiedenis.


Op de Groei, Bilbao, 4 september 2012. Voor mijn lieve Grote Vergeetboek.


Op de Groei, Inhoudopgave

  1. De krentenboom
  2. De raketfabriek

2 reacties op ‘Op de Groei 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.