Perverse Incentives: Donald Trump on show. The Wild Bear and his Zipper

 

I decided to take my seat at the front row last night. At three o’clock I had my comfortable couch to relax, and a glass of water next to me to keep it cool. I forgot to touch it, unlike The Other Guy on my screen, who really looked like a frightened wild bear on the loose somewhere in Hydepark, waiting for that first shot. This Donald Bear, I counted the the number of remarks that had some relationship to politics. Some, I wanted to be more than fair in my judgement, benevolent in a way. I counted 22, at most. Oneliners, shortliners.

Remarkable, all of them, yes, All of Them, were shouted from the stage many times before. Nothing new there. About 14 of them were classified by the Lie Detection Research Groups as Falsifications. Not that the other ones were Thruths, they were not put to the test by any of the four Universities that were involved in this analysis. Again, I was surprised that there were two American Universities labeled by CNN as pro-Trump, and two as pro-Clinton. CNN had taken a great effort to secure a profile of impartiality.

As a retired full professor in Political and Socio-Cultural Sciences I know my way a little bit in this world. In my time, and that is more than 16 years ago, it was unthinkable to decribe any of these four research departments as politically biassed, an at that time we were not particularly naive. Neither me, nor my American colleagues.

Something has happened over there in the past decade. Something that made these top level Universities yesterday not keen at all to ring publicly the alarm bells. So now, 80 million viewers know that you can go out shopping for a truth thats fit you best. Perverse incentives?

One of my colleagues from over there mailed me: “No, don’t  expect another Donald next time, or at any time. This Donald was as presidential as you can get.”
There’s not a big zipper in his bear suit, where some day, stripping, all of a sudden some other animal will show up.

So we have two lessons to remember: one, here we have a an obsessive liar, and two, here we have someone who is incapable of learning from his mistakes, he is what he is, and he is unadaptable, inflexible, suspicious. He has an advisory group of experts, operating in the background, but he is unable and unwilling to listen and learn. There is no wisdom outside his personal wisdom. The perfect example of somebody drifting away in a private air bubble: Listen: The people love me, the blacks love me, the latino’s, even women: read my lips!

I have met over the years several persons, mostly male, with exactly the same profile. In our system of national health care, they are identified as patients, not necessarily dangerous. But you have to keep an eye on them.

There are however some social environments that you should prevent them to get exposed to. They provide an overdosis of the perverse incentives that trigger the lies, the stereotypes, the continuous replication of the same one liners, well, all of those behaviors that we can observe when Donald the Bear is on show. On show. That is precisely the environment that is dangerous for your health, in paricular if you are a man like Donald. It is this behavior that he already showed ten years ago, when he was an achor man in his own show business.

My observation, if it is a correct one, would imply that the American election system nowadays is capable of bringing mentally disturbed people to the forefront of national politics.

I cannot avoid to add a second observation, that I wrote down last night, after one and a half hour of exposure to this perversed Trump figure.

I immediately recognize people who have been struck in the past by some brain damage, due to a blood clot moving up to the brain and preventing a part of it from absorbing oxygen. If that condition occurs for more than four hours, that part of the brain is ‘dead’, and that person loses part of his memory. Most of the time this is the short term memory.

It does not help Trump to listen to his advisors, half an hour later, he will have forgotten what they said. It will not help Trump to tell him that he is repeating himself all the time. Ten minutes later he will have forgotten that he has already said this twice in the same show, an twenty times in the shows before that.

Donald the bear is an intelligent man. But he is seriously handicapped. He has very good reasons not to show his health records to the public. They could be even more devastating than his tax records.

He has perhaps also good reasons to behave like that angry young man, who lost some of the capacities that he thought he was entiteled to own forever.

I’ts not only that perverse incentive in the outside world. There’s probably also that troubling loss somewhere inside, that he has to carry with him for the rest of his life.

We should not worry too much about that red button, in the unlikely case that he would win the race from Councillor Clinton. He would not be able to remember where he has left the key to open the box, and what numbers to press to set the world in flames.

3 reacties op ‘Perverse Incentives: Donald Trump on show. The Wild Bear and his Zipper

 1. Beste Ad

  Prachtige analyse van een losgeslagen wilde beer! Helaas ben ik met Clinton ook niet erg gelukkig, maar beter een matige president dan een idioot.

  Lucas

  Like

  1. Dag Lucas! Leuk even wat van je te horen. Je hoort verder weinig van mij over de vorderingen met de Tolinc/Toelinck stamboom. Het is een stevige worsteling, ben dag en nacht bezig (zo ongeveer) en gedenk je voortdurend in dankbaarheid voor alle opgravingen die je voor mij hebt willen verrichten. Ik ben in de eerste ronde van reconstructie wat al te vaak onvoorzichtig geweest in het interpreteren van de teksten, het is soms veel gecompliceerder dan ik dacht. Ik heb voor de zekerheid het grootste gedeelte van de regesten opnieuw ingevoerd, met el klein detailtje erbij. Dat heeft deels geholpen, maar deels de boel opnieuw van ruis en gerommel voorzien. Met mijn software, deels op Windows 10, deels op de Mac (die twee hebben voortdurend ruzie met elkaar) heb ik tenminste twee keer per week crashes. Zowel Windos als Mac komen voortdurend met updates, en dan spat de samenwerking via Parallels weer uit elkaar, en ook Parallels, de verbindingsschakel, heef haar eigen update ritme. Bij elke crash ben ik weer een of zes uur bezig met herstel, raak mijn meest recent ingevoerde gegevens kwijt en kan dus een deel van mijn werk overdoen. Ik heb een ijzeren volharding, maar het zijn slopende uren. Tien minuten geleden weer een crash terwijl ik net zo lekker bezig was met de gegevens over de Stroetbolle en de Leenhof van Brabant rond 1400 in kaart te brengen. Weg dus! Omdat mijn korte termijn geheugen sinds enige tijd niet meer functioneert, en nooit meer zal functioneren, is het oplossen van een crash, het terugvinden van de juiste files, het opnieuw aan elkaar koppelen en instellen van de systemen een hele opgave. Ik heb een groot boek waar ik alles in aanteken, maar ik heb dan weer geen idee waar ik die aantekeningen heb opgeschreven, en als ik ze terugvindt vraag ik mij af, wat heb ik hier nu duidelijk willen maken? Ik ga -als ik weer wat zaken op orde heb en weer toegang heb tot mijn datasets met 300.000 fiches, terug naar de klassieke aanpak: gewoon in Microsoft woord de reconstructie uitschrijven van de dertig generaties, met alle verhaaltjes die daar bij horen. Ik denk dat er ergens in een hoekje van deze WordPress site nog wel een geschikt plekje voor te vinden is. Mijn geheime ambities moet ik wat matigen vrees ik. Ik heb net het verhaal van Geert mak over de 8 generaties Jan Six in Amsterdam gelezen. Schitterend, vakkundig, en boeiend in elkaar gezet. Vijftien jaar geleden was ik twee dagen bij Jan Six te gast. Opwindende en indrukwekkende verzamelingen. De eerste Amsterdamse Jan Six trouwde met een dochter van Nicolaas Tulp. Tulp had nog een tweede dochter, Catharina, en die werd uitgehuwelijkt aan Arnoud Tholincx, beschreven als een charmante jongeman uit ‘s-Hertogenbosch, de broer van mijn bloedeigen voorvader Rembrandt schilderde ok een prachtig portret van deze Arnoud. Geert Mak zet Nicolaas Tulp neer als een wat stugge straf gereformeerde schoonvader, maar daar geloof ik niet zo in: als dat echt zo was had hij zijn oudste en mooiste dochter nooit uitgezet bij Arnoud Tholincx, want dat was een jongen met de nodige zwier in zijn leven. Destijds was er bij Jan Six al een verlangen om iemand zo ver te krijgen dat hij drie jaar lang in zijn eindeloze stapels archieven wilde duiken. De gedachte om die man voor hem te zijn is toen wel even bij me opgedoken, maar ja, ik wist eigenlijk van toeten nog blazen als het om die coterie van Spaanse Brabanders, verdwaald in Amsterdam, en verward door al die heftige godsdiensttwisten, Turkije met Erdogan is er niets bij. Mijn inzet nu is heel bescheiden. Ik houd je op de hoogte!
   Ad

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.