Zalig Kerst 2017

ψψψψ

Zalig Kerst! De Kerst van 2017 aan allen die mij lief waren, of, in het oog van de Aller-hoogste, een welbehagen. Ik gebruik in deze openingszin de verleden tijd. Zo is dat.

ψψψψ

Mijn herinneringen, zij worden met de dag bescheidener van omvang. Laten we zeggen minuscuul. Een miniatuur van mijn verleden. Kan op 1 pagina.

ψψψψ

Dus even een Kerstboodschap voor iedereen die heeft gedacht, waarom laat die man niets meer van zich horen. Ik ben, cogito ergo sum. Bij leven en in welzijn, maar wel, het leven zoals die gekluisterde monnik, zes jaar dag in dag uit bezig met de voltooing van dat Brevier, waaruit ik hierboven die ene, enkele pagina laat zien. Zes dagen voor die ene enkele pagina. Tien uur per dag.

ψψψψ

Aanleiding tot deze kerstgroet is een heel kort telefoontje. In de dagen voor deze Kerst wordt ik gebeld werd door een heel goede, oude vriendin, Manuela, jarenlang lief en leed gedeeld met haar en haar echtgenoot. Het klinkt kortaf, naar ik meen te beluisteren, gebelgd.

ψψψψ

Door mij verwaarloosd, zoveel is zeker. En met haar vele andere oude vrienden en bekenden. Verwaarloosd? Van mij uit gezien, nee. Met de beste wil van de wereld kan ik dat niet zeggen. Niet meer in mijn bewustzijn aanwezig. Niet meer, en naar ik weet, in zekere zin nooit meer.

ψψψψ

Die naam, ja, dat verleden, ons verleden, ik hoor nu haar stem, en ik weet dat het er was. Veertig jaar lang of zo, maar niet meer bij de hand of voor mij toegankelijk.

ψψψψ

Ik pak een fotoalbum. Blader er doorheen. Ik weet dat het mijn, onze, jonge jaren betreft. Verder kan ik er nu al weer niets over zeggen. Zodra ik zo’n album dichtsla is die ongrijpbare werkelijkheid al weer verdwenen. Ik kan niet eens zeggen: in de mist. Nee. In het Nirwana.

ψψψψ

Ik maak lange nachten. Met dromen. Vannacht stond ik even op. Kijk CNN, oude gewoonte. Zie Donald Trump omgeven door een clubje Amerikaanse miljardairs Trump proudly, Zijn kameraden ronduit triomfantelijk. Ik tel er een stuk of 18. Wat te vieren. Hun onbeschaamde blikken in de camera.

ψψψψ

Hoe is het in sHemelsnaam mogelijk, voor het oog van het Volk de beest uithangen . Hun Kerst is de onze niet.

Lustvolle Immoraliteit hoef je niet meer in achterkamertjes uit te leven. Gewoon, kijk naar het volk achter de buis en schater het uit.

ψψψψ

Als ik weer in bed duik gaat mijn droom verder, een paar uur lang. Vier uur lang merk ik later. Trump komt er niet meer in voor. Adolf Hitler, omgeven door het clubje Duitse plutocraten die hem in het zadel hebben geholpen. Adolf zorgt er alleen maar voor dat Dass Volk Marschiert, die Fahne Hoch Geheben.

ψψψψ

De gelaarsde SA zingt, Deutschland Deutschland über Alles, über Allen in Die Welt. America First. We will make America Great again.

ψψψψ

Wanneer heb ik die oude bioscoopjournaals echt gezien? Ik weet het weer. Wat een fabelhaft geheugen heb ik toch! In 1957 en 1958. Eerste en tweede studiejaar. Geschiedenis van de Moderne Tijd, vier uur per week. Mijn hoogleraar Brandt, zou ik die naam goed onthouden hebben? Krijg stapels boeken mee over de opkomst van het Duits Facisme.

ψψψψ

Met Kerst neem ik ze in een koffertje mee naar huis. Twee weken lang ademloos gelezen. Schriftjes volgeschreven. Tegenover mij in de andere hoek van de voorkamer zit mijn vader. Hij leest mee, vertelt tussendoor flarden van verhalen over zijn eigen wereld aan het begin van de dertiger jaren. Ingenieur, ja, maar vaak werkloos, ‘op de tram‘ zoals dat heette. Los-vast journalist bij het Brabantse Provinciaal Dagblad. Geen schokkend wereldnieuws maar kleine interviews bij de mensen thuis. Maar ook daar drong de grote wereld binnen. Een deel van het Nederlandse volk begon al laarzen aan te trekken.

ψψψψ

Als ik wakker wordt ben ik verward maar blij. Ik ben mijn geheugen niet echt kwijt. Er is nog van alles op voorraad in die hersenpan, alleen, ik heb er zelf geen controle over, niet de rede maar de emotie regeert daar.

ψψψψ

Is er een Zelf als je je Oude Zelf niet meer bent? We zullen zien.

ψψψψ

Zo’n stukje schrijven als dit, dat vliegt uit mijn vingers. Veel tikfouten, maar de meeste haalt mijn tekstverwerker er wel uit. Die monniken met hun miniaturen van destijds. Er zijn dan nog nog geen strenge regels over het geschreven woord. Teksten worden geschreven om door geletterden te worden voorgelezen, 95% van de bevolking is het lezen niet machtig. Plaatjes en praatjes, prenten en preken, zo komt dan een overlevering tot stand.

ψψψψ

Mijn Zalige Kerst heeft mij weer even thuis gebracht bij mijn jeugd, en mijn vader, de Grote Boekenvriend. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Een geheugen, aangestuurd door Gevoelens? Zo slecht nog niet. En Dromen, dat blijkt een alternatieve manier van Denken. Niet verwarrend, wel verrassend.

3 reacties op ‘Zalig Kerst 2017

 1. Ik zie nu pas dit bericht.
  Ja , jij wordt iets ouder , maar ik ook.
  Ik hoop dat je mijn bericht vindt.
  In elk geval : 17/3 in Kijkduin !!

  Like

 2. Mooie verhalen weer Ad! Dank hiervoor. Hij die meandert naast de gebaande wegen, ziet meer van de wereld die hij doorkruist. Dat lukt echt niet iedereen. Een hele fijne kerst gewenst! En in 2018 lekker verder meanderen…

  Met een broederlijke groet, Marc

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

  1. Marc . Ik vind nu pas de Kerstboodschap van onze Lieve broer Ad.
   Jezus . Wat hij allemaal heeft isopgeschreven…. Dat is een mooi boek waard.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.