Graven in het Lijfrenteboek: Op zoek naar Christijn Gerit Toelinck, 1554

OSA 1405: Stadsrekening 1553-1554.

Geen nieuwe Erflosrenten noch lijfrenten.

Overleden Rentetrekkers of afgeloste Renten.

Gezocht

“Christijn dochter van Gerit Toelinck. Overleden”.

Implicatie:

 • Christina Gerard overlijdt in 1553
 • Christina is bij schatting geboren in 1493
 • Vader Gerard Toelinck is bij schatting geboren in 1463
 • En overleden in 1523
 • De datum van uitgifte erfrente – de schenking van vader Gerit aan zijn dochter Christijn – is hier niet aangegeven.

Gevonden

 • In mijn bestand is Christina Gerard Gijsbert Jan (Christijn Gerit) de enige die in aanmerking komt, aldaar geboekt als geboren in 1482. (LR1407). Dit jaar 1482 – ook een schatting – wordt nu aangehouden als geboortejaar. De datum van uitgifte Lijfrente is in dit bestand uit bron LRB als before 1495 opgegeven. Het eerste geschat geboortejaar van 1493 is dan te dichtbij – 2 jaar na geboorte. De modale waarde voor de gegevensverzameling in het Lijfrenteboek ligt eerder bij 6 jaar, dus we houden het nu op geboren in 1489.
 • Vader Gerard Gijsbert draagt volgens mijn werkbestand in 1492 een erfrente over aan zijn dochter Christina. Deze Christina is dan 10 jaar, haar vader is 29 jaar. Dat zijn zeer plausibele data. Zijn geboortedatum wordt dus bijgesteld naar 1452
 • Christina blijkt in mijn bestand de dochter van Gerard Gijsbert Jan Toelinck bij Maria Andries Jan Loyen van Bucstel. Van Bucstel is mogelijk geen achternaam maar een aanwijzing van de woonplaats van herkomst.
 • In mijn werkbestand tref ik een zuster aan van Maria, genoemd als Christijn Andries Jan Loeden, waarbij vader Andries genoemd wordt als van beroep een zeemleermaker. Dit hoeft niet te betekenen dat hij ook op volwassen leeftijd, als meester, dit vak uitoefent. Andries is een gevestigd  lid van het Bossche patriciaat en we mogen verwachten dat hij naar huidige maatstaven als ondernemer kan worden beschouwd, een man die behalve als bedrijfsleider van een zeemtouwerij, ook als bovenregionaal importeur en exporteur actief is. Hun beider vader is voor 1492 overleden.
 • Boxtel wordt voor 1450 onder andere geschreven als Buchestelle, Bocstelle, Boecstele, Bocstel, Boucstele, en Bucstel. De plaats wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit de 11e eeuw.
 • Rond 1450 zijn er meerdere familieleden Toelinck die een erfgoed bezitten in of rond Boxtel. We kunnen ditzelfde  ook vaststellen voor de vader, grootvader en overgrootvader van genoemde Gerit Toelinck.
 • Ik tref een Maria Andries Jan Loyen van Boxtel aan in mijn werkbestand. Zij wordt uitvoerig besproken in van Dijck, Dr Lucas G.C.M.. Van vroomheid naar Vriendschap, Biografie van de Lieve Vrouwe Broederschap te ‘s-Hertogenbosch, 2012, p.440. 
 • Gerit Ghijsberts Toelinck blijkt dan getrouwd met Maria Andries Jan Loyen. Genoend wordt een Catharina Toelinck als hun beider dochter, alias Katelijn Toelincks. Deze Catharina wordt de tweede vrouw van bierbrouwer Raes Persoens. Zij liggen beiden begraven in de Sint Janskerk van ‘s-Hertogenbosch. Met als data van overlijden, voor Raes 26 Augustus 1540, voor Katelijn 6 Juni 1536. Zij zijn als vermogend burger ook beiden lid van de Lieve Vrouwe Broederschap en in het bezit van lijfrentes op de stad. Opvallend is dat zijn eerste vrouw Heilwich, dochter van Jan Alberts van maren alias Valcken niet bij deze zerk wordt genoemd.
 • Het geboortejaar van haar zuster Christina zal niet veel afwijken van dat van onze Christina.. In mijn werkbestand is 1485 als geboortejaar aangehouden. Haar jaar overlijden, 1553,  blijkt correct.
 • @ Dr Ad W.M. Teulings

Uitkomst

 • Een mogelijke wijziging van ingevoerde gegevens in mijn werkbestand.
 • Vader Gerard is geboren 26 Februari 1455 (afwijking met schatting minus 8 jaar)
 • Christina: oude schatting was 1493, nieuwe wordt 1483
 • Haar zuster Catharina blijkt te zijn geboren op 6 Juni 1478. De leeftijd van Christina zal daar niet veel van afwijken.
 • Haa zuster Geertruid was geschat op 1490, de nieuwe schatting wordt 1480
 • Haar zuster Maria was geschat 1494; nieuwe schatting 1484
 • Haar broer Gerard was geschat 1491 wordt 1480

 

 

Jantje en Keesje die gingen naar de bakker
Jantje droeg het mandje en Keesje het geld
Jantje zei de boodschap en Keesje had de centjes
keurig op de toonbank uitgeteld

Jantje en Keesje die kregen van de bakker
allebei een koekje dat lustten ze wel
Jantje deed hap-hap en het koekje was verdwenen
maar Keesje zei beleefd: “Ik dank u wel”.

 

Jantje en Keesje.jpg

2 reacties op ‘Graven in het Lijfrenteboek: Op zoek naar Christijn Gerit Toelinck, 1554

 1. Beste broer,

  In de NPO tv serie Hier zijn de Van Rossum’s, in de aflevering over Den Bosch, vertelt Maarten van Rossum (historicus) het verhaal van de broederschap terwijl zijn zus Sis (kunsthistorica) over het borduurwerk van een van de vergaderstoelen wrijft. Mét het familiewapen met drie merletten…. Nou jij weer!

  Met een hartelijke groet, Je broer Marc

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.