Mechteld Jan van den Plassche, 1300-1360, de kleindochter van Hertog Jan I

ℑℑℑℑℑℑℑ

Van Jan van den Plassche, een natuurlijke zoon van Hertog Jan van Brabant en Aleid van den Plassche uit Udenhout zijn twee kinderen bekend, Jan en Mechteld.

  • Een zoon, ridder Jan van den Plassche (Jan-PII, de eerstvolgende uit een lange reeks van Jannen, 1305-1365) die evenals zijn vader schout is van ‘s-Hertogen-bosch. Hij bezit, evenals zijn nazaten nog de visrechten op de leemputten van Ten Plasse, en ik vermoed dat dit, net als heden ten dage, betrekking heeft op de karpervangst. Van deze Jan zijn twee zonen bekend: Jan en Ghislain (Leynen)
Schermafbeelding 2018-09-11 om 23.30.06
Karpers op Ten Plasse, Udenhout

ℑℑℑℑℑℑ

  • Jan van den Plassche (Jan-PIII, 1335-1395), wederom schout. In 1368 wordt hij genoemd als heer van Honsoirde (Onsenoort). Beide functies worden vervolgens overgedragen op zijn oudste zoon Jan van den Plassche  (Jan-PIV), 1365-1425. Deze Jan PIV kom ik tegen als Joannes van den Plasge. Hij is erfgerechtigd schout van ‘s-Hertogenbosch . Hij wordt benoemd tot schout van ‘s-Hertogenbosch in 1390, dus vermoedelijk al op 25-jarige leeftijd.

Schermafbeelding 2018-09-11 om 23.34.33

ℑℑℑℑℑℑℑ

  • Ghislain van den Plassche, een Vlaamse naam, in het Brabantse land meestal bekend als Geleijn. En in Udenhout en omgeving, waar tenslotte zijn wortels liggen, als Leynen. Zijn nazaten noemen zich generaties lang met een dubbele naam, Leynen van den Plas. Een dubbele naam, niet omdat zij nog een of andere betekenis hebben als landadel, het zijn bescheiden landbouwers, maar uit een wat vervaagd historisch besef dat wordt gedeeld door hun directe sociale omgeving. Zij zijn nazaten in rechte lijn. Daar heb ik alle respect voor, en in mijn werkbestand heb ik hen derhalve voorzien van het wapen van deze bastaardtak van den Plassche, hoewel zij zo’n wapen zelf nooit gebruiken. Een wapen, dat is toch in de eerste plaats een herkenningsteken.

ℑℑℑℑℑℑℑ

Schermafbeelding 2018-09-11 om 23.22.13

  • Een dochter, jonkvrouw Mechteld Jan van den Plassche, de kleindochter van hertog Jan van Brabant I. Waarschijnlijk vernoemd naar haar moeder of grootmoeder van moederszijde.  Mechteld kom ik tegen als Metta van den Plasse (1300-1360). Zij wordt geboren of vestigt zich in de Vrijdom van Orthen, de kern van een snel groeiend ‘s-Hertogenbosch. In 1351 bezit zij in de vrijdom over enkele, voor zover ik kan zien niet bijzonder imposante bezittingen.

ℑℑℑℑℑℑ

  • Maar dan wordt het voor mij ineens heel interessant! Zij trouwt met een Bossche Tolincx, in casu Jan Amelis Ghibo Tolinc (1300-1360). Hij wordt genoemd als sHertogs leenman tot Orthen, maar ik denk dat dit een achterleen is.  Het wapen van deze familie bestaat uit drie drielingbalken, zoals dat het geval in bij alle families die dan in de Vrijdom van Orthen gesettled zijn, zoals de van den Heesackers en talrijke anderen. In het Tolincx schildhoofd vinden we drie merletten, zoals dit ook het geval is bij de oudste families Tollins, kasteleins, burggraven van Gent en Aalst. Jan Amelis kom ik ook tegen als Johannes Melis, de zoon van Melis Ghibo.

ℑℑℑℑℑℑℑ

  • Grootvader Ghibo Tolinc, met de gelatiniseerde doopnaam Ghibonis, wordt op latere leeftijd altijd Ghibo of Gibo genoemd. De Brabantse O-namen, zoals bijvoorbeeld ook Bodo de Tyla suggereren een Frankische herkomst. Maar dat betekent geenszins dat bij de betrokkenen zelf Frankisch bloed door d’aadren vloeit. De O-namen zijn eerder het product van assimilatie. In het gebied waar zij zich vestigen zijn waarschijnlijk nog nazaten van een Frankische gouwgraaf te vinden. Boudewijn wordt dan Bodo, Ghiselbertus wordt Ghibo. De naamswijziging beperkt zich tot ingezetenen met een zeker maatschappe-lijk aanzien. De naam Ghibo blijkt zich binnen de Tolinc/Toelinck stam over meerdere generaties te kunnen handhaven.
  • De vader van bovengenoemde, Amelis Ghibo Tolinc (1270-1330) is mijn voorvader in rechte lijn.

Daarover een volgende keer

Schermafbeelding 2018-09-11 om 23.21.40

Een gedachte over “Mechteld Jan van den Plassche, 1300-1360, de kleindochter van Hertog Jan I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.