Eustacius Revisited

ΨΨΨΨΨΨ

Het staat al geruime tijd op mijn programma. Een puzzel. Met mijn goede vriend en collega Dr.Lucas van Dijck loopt een voor ons beiden interessante discussie over de positie van Eustacius van Hedickhuijsen (1390-1450). Deze Eustacius is evenals zijn vader (Gibo Gijsbert, Ghiselbert) lid van het Bossche smedengilde, en tevens hantscoemeker. Het lijkt een wat vreemde combinatie, hard en soft naast elkaar, maar dat is het niet. De Bossche handschoenmakers worden vrijwel altijd genoemd als smeden. Even befaamd als later, de Bossche Messenmakers. De handschoenen behoren tot de vaste uitrusting van armigers en ridders. Het zijn gelede metalen handbeschermers, onmisbaar voor wie betrokken raakt in een veldslag. In de periode 1340-1400 zijn die talrijk.

Schermafbeelding 2018-11-11 om 21.31.33
Recente kopie van een origineel uit 1450

 

ΨΨΨΨΨΨ

Een  lange reeks van voorvaderen van Eustaas van Hedickhuijsen blijkt lid van het Bossche smedengilde. Ook gilde geniet een zekere faam, en blijkt van groot belang voor de economische ontwikkeling van de stad. In de allereerste schepenbank van zeven leden plus veertien Raadsheren vergeeft de Hertog van Brabant vier vaste zetels aan dit gilde. Aan een tweede collectief van ondernemers, lakenkopers komt echter het grootste aandeel toe, met zeven vaste zetels. Dit hertogelijk privilege blijft tot de aan de jaren van de Reformatie gehandhaafd. Dit voorrecht geldt niet voor andere vertegenwoordigers in de Schepenbank. De lakenkopers delen in ‘s-Hertogenbosch, zoals in alle op stedelijke formaties in Europa, letterlijk de lakens uit. Bij de vertegenwoordigers uit het smedengilde, met name de harnasmakers en sweertfaegers, blijven de bestuurlijke ambities bescheiden. Hun politieke rol is al een eeuw eerder uitgespeeld.

De erfelijke privileges leiden tot een gesloten kring van gerechtigden. De overdracht van dit erfambt is altijd een strikte familiezaak van vader op zoon. Eens lakenkoper, altijd lakenkoper. Huwelijken worden en blijven gesloten in deze kleine kring. ‘s-Hertogen-bosch kent, zoals elders, zijn Tien Families.

ΨΨΨΨΨΨ

Zowel leden van de familie Tolinc, als die van de familie van Hedickhuijsen treffen we van meet af aan op het schepenkussen. Zij flaneren en floreren ook op de informele huwelijkmarkt van de prestigieuze, elitaire Lieve Vrouwe Broederschap. Tussen beide families onstaat meermalen en huwelijkse verbintenis. Er zijn ook zakelijke relaties. De harnasmakerij is een technologisch hoogwaardig arbeidsdelig proces en berust op een coördinatie van zestien onderscheiden specialismen, die elk over een eigen ambachtelijke werkplaats beschikken, in ‘s-Hertogenbosch, maar ook daarbuiten, met name in de Vrijdom van Orthen.  De handschoenmakers van Hedickhuijsen zijn toeleveranciers voor het meest complexe deel van het harnas. In meerdere maten op voorrad leverbaar. In ‘s-Hertogenbosch zijn er altijd meerdere handchoenmakers, maar er is maar éen harnasmakerij.

ΨΨΨΨΨΨ

 

Ik kom terug op de persoon van Eustaas van Hedickhuijsen. Hij is de eerste van die naam in een lange reeks van voorzaten. Hij treedt in het huwelijk met Elisabeth Tolinc, docter van de harnasmaker ..

6 reacties op ‘Eustacius Revisited

 1. Beste Ad,

  Ik ben er niet zeker van welk adres ik moet gebruiken. De associatie om weer eens hallo te zeggen liep via het titel woord “revisited” dat ik ook net heb gebruikt als “revisiting” in:

  Loet Leydesdorff and Tobias Opthof, Revisiting Relative Indicators and Provisional Truths , ISSI Newsletter #55, 14(3) (2018) 62-67.

  Een technisch verhaal.

  Bevestig je me even welk email adres ik zou moeten gebruiken? Ik ben vrijdag toevallig in Leiden. Zal ik langs komen voor een kopje koffie?

  Met vriendelijke groeten, Loet

  Like

 2. Nou ja, als je beiden naar Harvard kunt gaan, dan is dat waarschijnlijk erg goed voor je relatie. OK, je schiet mogelijk wat tekort jegens elkaar. Ik geniet dagelijk van CNN waar tegenwoordig veel collega’s uit Harvard uitvoerig het woord krijgen. Na alle tomeloze agressie van Trump jegens CNN, en al die andere instituten die opkomen voor de persvrijheid, is het een ware verademing om de CNN strijdbaar te zien worden. Bij het aantreden van Trump twee jaar geleden heb ik tegenover mijn oude Harvard collega’s al opgemerkt dat de huidige exponenten van het facisme niet noodzakelijk een snorretje, een scheve kuif, en de opgeheven hand die je voortdurend met een Sieg Heil begroet behoeven. Ik heb mijn beduimelde Mein Kampf uit de jaren vijftig nog steeds in mijn kast staan. Ik denk dat dit het enige boek is. dat Trump, natuurlijk in Amerikaanse herzetting, heeft gelezen. Hij bewaart het onder zijn hoofdkussen. Trump is in alle opzichten, gedrag, taal, ideologie, een nauwgezette replicatie van Adolf. De hoogleraar geschiedenis uit Harvard kreeg van CNN ruim een half uur de tijd om in de vorm van een vraaggesprek Donald als een volstrekt duplicaat van Adolf. Die Hände hoch, SA marschiert mit ruhig festem Schritt. Kijk, ik zou zo weer naar Boston willen vertrekken. Het wemelt daar van de hoogleraren die geen vakidioten zijn maar ware intellectuelen. De voortdurende gesprekken van Loukie en mij over Trump en zijn bewapende achterban, zijn zeer goed voor onze relatie. Daarnaast is het goed met elkaar toeven, ieder op onze studeerkamer, ik als de goudvis in zijn kom, zij als die vrolijke kanarie. Kortom, het leven, niet alleen het onze, speelt zich altijd af in een gelaagde werkelijkheid. Onversneden opvattingen en emoties bestaan niet. Een vroeg-middeleeuwse filosofie, die het tot de jaren van Sarte wist te redden. Kortom, deze Opa zit nog steeds op zijn praatstoel, maar ik zou niet te beroerd zijn geweest om na jouw toespraak ook gewoon een liefdevol traantje weg te pinken.
  Je

  Ad

  Like

 3. Nou ja, als je beiden naar Harvard kunt gaan, dan is dat waarschijnlijk erg goed voor je relatie. OK, je schiet mogelijk wat tekort jegens elkaar. Ik geniet dagelijk van CNN waar tegenwoordig veel collega’s uit Harvard uitvoerig het woord krijgen. Na alle tomeloze agressie van Trump jegens CNN, en al die andere instituten die opkomen voor de persvrijheid, is het een ware verademing om de CNN strijdbaar te zien worden. Bij het aantreden van Trump twee jaar geleden heb ik tegenover mijn oude Harvard collega’s al opgemerkt dat de huidige exponenten van het facisme niet noodzakelijk een snorretje, een scheve kuif, en de opgeheven hand die je voortdurend met een Sieg Heil begroet behoeven. Ik heb mijn beduimelde Mein Kampf uit de jaren vijftig nog steeds in mijn kast staan. Ik denk dat dit het enige boek is. dat Trump, natuurlijk in Amerikaanse herzetting, heeft gelezen. Hij bewaart het onder zijn hoofdkussen. Trump is in alle opzichten, gedrag, taal, ideologie, een nauwgezette replicatie van Adolf. De hoogleraar geschiedenis uit Harvard kreeg van CNN ruim een half uur de tijd om in de vorm van een vraaggesprek Donald als een volstrekt duplicaat van Adolf. Die Hände hoch, SA marschiert mit ruhig festem Schritt. Kijk, ik zou zo weer naar Boston willen vertrekken. Het wemelt daar van de hoogleraren die geen vakidioten zijn maar ware intellectuelen. De voortdurende gesprekken van Loukie en mij over Trump en zijn bewapende achterban, zijn zeer goed voor onze relatie. Daarnaast is het goed met elkaar toeven, ieder op onze studeerkamer, ik als de goudvis in zijn kom, zij als die vrolijke kanarie. Kortom, het leven, niet alleen het onze, speelt zich altijd af in een gelaagde werkelijkheid. Onversneden opvattingen en emoties bestaan niet. Een vroeg-middeleeuwse filosofie, die het tot de jaren van Sarte wist te redden. Kortom, deze Opa zit nog steeds op zijn praatstoel, maar ik zou niet te beroerd zijn geweest om na jouw toespraak ook gewoon een liefdevol traantje weg te pinken.
  Je

  Ad

  Like

 4. Ik wil een harnaas van Eustaas !
  Ijzeren handschoenen om weer een kruistocht te beginnen !
  Het is hoog tijd.
  Waar is mijn paard ?

  Like

   1. Met mij alles ok.
    Mijn dochter Hansje is dit weekend getrouwd in Bergen.
    Ik was er erbij. Dochter gepromoveerd op huidkanker.
    Schoonzoon gepromoveerd als psychiater. Ze gaan met hun 2 kinderen in voorjaar naar Boston.
    Hij zit daar al sinds september.
    Op Harvard !! Mooi, mooi , zou je als vader en opa dan moeten zeggen. Dat doe ik dus niet.
    Ze zijn teveel met carrière bezig , vindt deze oude man.
    Heb toespraakje gehouden tijdens diner op bruiloft. Heb gezegd : voor relaties zijn er 2 opties.
    Optie 1 : allebei investeren in relatie. En afwachten.
    Optie 2 : koop een goudvis in een kom en een kanarie.
    Dan ben je nooit alleen wanneer je na hard werken ALLEEN thuiskomt.
    Mensen pinkten toen een traantje weg. Ik ook.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.