De draad van Ariadne

Illuminatie De kranendans Labyrinth

§

Het verhaal over de draad van Ariadne waarmee zij de weg aangaf uit het labyrint van de Minotaurus op Kreta heb ik altijd letterlijk genomen. Maar nu lees ik een verhaal over de voorkamer van een graf dat ontdekt werd in Ruvo di Puglia op Bari. De voorkamer, die de levenden van het rijk van de doden scheidt.

§

Op het fresco (3 bij 2 meter) zien we een nauw gesloten keten van dansende vrouwen. Zij dansen de rei van de kraanvogels. Kraanvogels die verre reizen maken maar altijd weer de weg terug weten te vinden. En Plutarchus, Griekse filosoof, priester en stervensbegeleider uit de tweede eeuw na Christus, die blijkt er het verhaal bij te kennen.

§

Bij het terugvinden van de weg uit de doolhof, een onmogelijke opgave is het niet een draad van Ariadne, maar een eeuwenoude dans. In complexe ritmische dansbewegingen worden nauwgezet de stappen, treden, bochten en hoeken, de ronddraaiende patronen van het labyrint die de weg terug beschrijven, gereproduceerd. Alleen wie die dans blindelings kan uitvoeren, heeft de draad van Ariadne in handen. De mogelijkheid van een terug van het dodenrijk in het rijk der levenden.

§

 

Illuminatie De kranendans Labyrinth

Een gedachte over “De draad van Ariadne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.