In Memoriam Peter van Dun

Illuminatie Willem de Kooning abstract expressionism

ϖϖϖ

Een bericht in de NRC van j.l. Donderdag 27 Augustus maakte melding van het overlijden van Peter van Dun. Wat mij zelden in zo’n geval overkomt: In de dagen daarna, meerdere malen per dag, en zelfs in de nacht keerde hij in mijn geest terug. Na jaren weg geweest. Flarden van herinnering, want mijn oude geheugen ligt nu eenmaal wat aan flarden.

Bij elke volgende verschijning voel ik treurigheid terugkomen. Sterker worden. Het overvalt me. Het is niet iets waar ik vertrouwd mee ben. Ik vraag mij af hoe dat komt. En het dringt langzaam tot mij door.

ϖϖϖ

Wij hebben elkaar in geen acht jaar gezien, maar hij, hij was bij terugblik mijn beste vriend. Ik heb de weinige echte vrienden bij mijn weten nooit in klassen opgedeeld. Maar zijn overlijden dwingt mij kennelijk tot het opmaken van een balans. Vreemd allemaal. Beetje vreemd. Wat gebeurt mij?

ϖϖϖ

De advertentie las ik pas Zaterdag. Mooi weer, in de schaduw van het terras van mijn coffeeshop. In mijn paper bag drie NRC’s inclusief de zware Zaterdag-editie, die ik nog wil doornemen. Om ze daarna in alle mildheid te kunnen schenken aan het leesplankje van Lebkov & Sons. Ter verheffing van het volk. De Donderdag blijk ik al bijna helemaal uitgelezen te hebben. Ik wil aan de Vrijdag beginnen als mijn oog valt op eén van de overlijdenspagina’s. Drie berichten onder elkaar. Peter.

ϖϖϖ

Het zijn pagina’s die ik normaal gesproken nooit een blik gun. De Donderdag-editie heb ik eigenlijk thuis al in de vuilnisbak willen gooien. Ik lees opmerkzaam de drie berichten door. En wordt een beetje mismoedig, want ik wil mijn herinneringen aan hem bovenhalen. Maar het blijft boven vrijwel leeg. Heel langzaam, tergend langzaam komt een eerste herinnering terug. En ik zie het tegelijkertijd voor me. Peter. Gezeten ter rechterzijde van de Allerhoogste, eist hij dat Deze mij voor even iets van mijn geheugen teruggeeft. En ongetwijfeld heeft Deze ingestemd, zoals hij al eerder instemde met het verzoek er zorg voor te dragen dat ik die Donderdageditie op het juiste moment en de juiste plaats opensloeg: Genade zij over hem. En over zijn WAN.

ϖϖϖ

Ik herinner mij het studentenhuis waar ik ooit zeven jaar lang met tien medebewoners verbleef. Wie daar werd toegelaten ging niet eerder weg dan na zijn afstuderen. De Nieuwe Kade 17. Peter en ik maakten er onze zeven jaren vol. We volgden grotendeels dezelfde studie. Maakten late uren, op drinkgelagen in huis, en op onze sociëteit.

Hij ging daar verder in dan ik. Mijn kamer aan de voorkant op de begane grond diende als sluikse toegang voor bewoners die hun huissleutel waren vergeten, of die niet meer in staat bleken het slot van de voordeur te vinden. Of die nog even wilden bijpraten. In zulke gevallen ging een van mijn schuiframen van buitenaf open. Daar stond mijn bed. Iemand stapte in mijn kruis en viel over mijn bed op het dikke tapijt dat ik met opzet daarnaast had neergelegd. In veel gevallen was de kruisridder Peter van Dun.

ϖϖϖ

Hij was de enige met wie ik – op elk uur van de nacht – bereid was een gesprek op of voort te zetten. Hij was en bleef zijn leven lang een hartelijk mens. Op gevaar af misverstaan te worden: bij hem komt het woord: een liefdevolle man bij mij op. Zijn prachtige en snelle carrière dankt hij – daar ben ik zeker van – ook aan zijn vermogen om verbondenheid, vertrouwen, zelfs genegenheid te scheppen, ook in en tussen groepen mensen die zichzelf daartoe nooit in staat hadden geacht.

ϖϖϖ

Ik treur, en voel mij gelukkig met de kracht waarmee dat gevoel zich nu voortdurend aan mij opdringt. Voor eeuwig bemiddelaar. Dank je Peter. Je was mijn beste vriend.

ϖϖϖ

Illuminatie- Peter van Dun Memento Mori

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.