Opgelegd pandoer

Illuminatie Opgelegd pandoer

 

Hier lijken de kaarten op tafel gelegd. Open en bloot. Libertijnse dame. Onbekende 17e eeuwse schilder. Ook toen wisten ze van blikvangers. Maar deze weet de blik verder te leiden.

Ook de onderarmen zijn poezelig bloot. Zij brengen ons een stap verder. We weten niet wie de dame is. Maar in haar handen wordt meer prijsgegeven. Kunstenares. Tekent bloemen. Gepast! Een rozenstruik? Met doornen? Heeft hier de onbekende schilder nóg een geheim prijsgegeven.

Poezelig? Nou, dan blijf je aan de buitenkant. Wie dieper wil graven laat dan het oog vallen op haar gezicht. Ogen en mond spreken boekdelen. Een dame die een snor zou kunnen hebben. Niet eentje om mee te spotten.

De context. Op de voorgrond een bloementuin. Niet veel. Geklemd tussen de kale rotsen. Links loopt een smal pad stijl naar beneden. Daar, in de diepte, de bocht van een rivier. Een oever om aan te liggen.

Rechts van de dame hoge rotsen. Er lijkt een weg naar boven te kronkelen. Een weg? Of zijn het goldilocks, ingevlochten in het haar aan de achterzijde van een gepermanente krullekop? Ik volg het gouden pad naar boven. Je kunt er niet op lopen. Een beetje zweven, dat zal gaan.

En dan, aan de hoge horizon, een nieuwe verrassing. Geen bergplateau, maar en profil het hoofd van een liggende reus. De ogen, de neus, de mond, de hals.

Hij is al wat ouder. Grijze haren, geen pruik. Ogen gesloten. De zweem van een glimlach om zijn mond. De grijze reus is in dromenland. Een stroom van gedachten, gouden gedachten baant zich wat een weg naar de jonge dame op de voorgrond. Het gouden borduursel van haar kleed, zijde, brokaat, het is zijn pluimage.

Als ik de halve maan van gedachten-spinsels die achter haar rug verdwijnt in mijn gedachten voltooi met de niet zichtbare tweede helft dan kom ik uit, niet bij haar hoofd of mond, die stijve mond, maar precies bij de klieving van haar opgestuwde poezelige borstjes. Haar blikvangers houden ook aan het oog onttrokken gedachten in de ban. Achter haar rug om. Geen ontkomen aan.

De libertijnse reus, representant van de kosmopolitische stedelijke bourgeoisie, van Amsterdam? Een vrije burger, een man die, door bergen en door dalen zijn winstgevende handelsroutes heeft ontdekt naar Genua en Napels, komt ook zijn nieuwe kluisters en bevangenheden op het spoor.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.